Τί είναι η φίμωση;

Όταν το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο του πέους παρουσιάζει συρρίκνωση ή στένωση δημιουργεί αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου, της κεφαλής δηλαδή του πέους και προκαλεί φίμωση. Η φίμωση είναι είτε συγγενής ανωμαλία στα αγόρια, προυπάρχει δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, είτε επίκτητη στους ενήλικες, λόγω διαφόρων παραγόντων. Η φίμωση είναι μία κατάσταση, η οποία ανάλογα με την περίπτωση απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση, δηλαδή περιτομή.

Φίμωση Πέους: πλήρης φίμωση - μερική φίμωση - παραφίμωση

1 πλήρης φίμωση 2 μερική φίμωση 3 παραφίμωση

Η φίμωση πέους στα παιδιά

Η φίμωση είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα παιδιά. Μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία είναι απόλυτα φυσιολογικό η βάλανος και η πόσθη να είναι ακόμη κολλημένες. Στο τέλος του πρώτου έτους, η δυνατότητα να αποκαλύπτεται η βάλανος, μετά από έλξη της ακροποσθίας είναι εφικτή μόνο στο 50% των αγοριών. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 89% στο 3ο έτος. Μετά την διαπίστωση της κατάστασης ο ειδικός ουρολόγος ελέγχει συστηματικά την πορεία της φίμωσης, τραβώντας σε κάθε επίσκεψη την πόσθη προς την αντίθετη μεριά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το άνοιγμά της είναι αρκετά φαρδύ και εάν δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση του παιδιού. Οι γονείς δεν πρέπει να επεμβαίνουν, καθώς ο βίαιος διαχωρισμός βαλάνου-πόσθης από κάποιον μη ειδικό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο, αιμορραγία ή ακόμη να οδηγήσει σε παραφίμωση. Ο διαχωρισμός βαλάνου-πόσθης συνήθως χρειάζεται χρόνο και γίνεται φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται κάποια βοήθεια. Η θεραπεία σε περίπτωση που η φίμωση παραμένει εξαρτάται από την προτίμηση των γονέων, γίνεται μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους και μπορέι να είναι ολική ή πλαστική.

Η φίμωση στους ενήλικες

Η εμφάνιση αδυναμίας έλξεως της ακροποσθίας σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες είναι σχεδόν πάντα παθολογική και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Που οφείλεται η φίμωση του πέους;

Η φίμωση στον ενήλικα οφείλεται συνήθως σε:

  • Χρόνιες φλεγμονές, λόγω κακής τοπικής υγιεινής
  • Κάποια συστηματική νόσο, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Τραυματισμό κατά τη σεξουαλική πράξη

Τί προκαλεί η φίμωση στους ενήλικες;

Η φίμωση προκαλεί:

  • Προβλήματα στην ούρηση
  • Πόνο και δυσχέρεια κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Στυτική δυσλειτουργία, ανικανότητα ακόμη και υπογονιμότητα
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση
  • Παραφίμωση: μία ιδιαίτερη επιπλοκή κατά την οποία είναι αδύνατη η επαναφορά της ακροποσθίας στην φυσιολογική της θέση, μετά από την αποκάλυψη της βαλάνου
  • Αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πέους

Φίμωση πέους: Η αντιμετώπιση

Η φίμωση είναι μία καλοήθης νόσος που αναγνωρίζεται εύκολα και το ίδιο εύκολα μπορεί να θεραπευτεί. Σε περίπτωση φίμωσης η λύση είναι απλή και το πρόβλημα πλήρως αντιμετωπίσιμο με 2 διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση:

  1. Συντηρητική αντιμετώπιση φίμωσης:

    Όταν η φίμωση είναι σε αρχικό στάδιο, όταν οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής συνίσταται συχνά η εφαρμογή φαρμακευτικής θεραπείας, κυρίως με μορφή τοπικών σκευασμάτων που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας.

  2.  Χειρουργική αντιμετώπιση φίμωσης:

    Η κλασσική αντιμετώπιση της φίμωσης είναι η περιτομή, η χειρουργική εκτομή δηλαδή της ακροποσθίας. Αφαιρείται το παθολογικό δέρμα και ακολουθεί η πλαστική συρραφή της ακροποσθίας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η επέμβαση ολοκληρώνεται με επιτυχία σε λίγα λεπτά, χωρίς προβλήματα. Μετά από μία φυσιολογική επουλωτική διαδικασία, ο ασθενής σε βάθος χρόνου δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή υποτροπή. Η επέμβαση διενεργείται είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο. Ο χειρουργός σας θα σας προτείνει την τεχνική που θεωρεί κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση.

Φίμωση Πέους και Θεραπεία