Φίμωση & περιτομή πέους

 

Η κλινική εξέταση έδειξε ότι το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο του πέους πάσχει ή παρουσιάζει συρρίκνωση / στένωση με αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου, δηλαδή της κεφαλής του πέους.

 

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φίμωση και απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση, δηλαδή περιτομή.

 

Στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι φυσιολογικό να μην αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος, λόγω συμφύσεων. Όταν όμως διαπιστωθεί φίμωση σε μεγάλα παιδιά ή ενήλικες η μόνιμη θεραπεία της  είναι η χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του ινώδους δακτυλίου της ακροποσθίας (πλαστική ακροποσθίας- περιτομή).

 

Πόσο επείγουσα είναι η περιτομή;

 

Η περιτομή γίνεται συνήθως σε προγραμματισμένη βάση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις παραφίμωσης ή σε περίπτωση επίσχεσης ούρων, απαιτείται επείγουσα χειρουργική αποκατάσταση.

 

Πέος πριν και μετά την περιτομή
1 Χωρίς περιτομή 2 Με περιτομή

Πόσο επώδυνη είναι η περιτομή των ενηλίκων;

 

Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τον ενδεχόμενο πόνο μετά από περιτομή λόγω φίμωσης. Πολλές φορές οι επιφυλάξεις αυτές αποτελούν την κύρια αιτία προσπάθειας αποφυγής της επέμβασης. Μετά από μελέτη με σκοπό την εκτίμηση της έντασης του μετεγχειρητικού πόνου μετά από περιτομή λόγω φίμωσης σε 112 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιτομή και συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο κλίμακας πόνου (από 0 έως 10). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η περιτομή λόγω φίμωσης είναι μια καλά ανεκτή επέμβαση από πλευράς αναλγησίας-πόνου και μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών που εμφανίζει επιπλοκές παρουσιάζει έντονο πόνο.

Περιτομή: Η επέμβαση

 

Η επέμβαση διενεργείται είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός σας θα σας προτείνει το κατάλληλο είδος περιτομής και την κατάλληλη τεχνική, ανάλογα με την περίπτωσή σας:

 

Η περιτοή του πέους. Πριν - ανάρρωση - μετά

1 Πριν 2 Ανάρρωση 3 Μετά

Μέθοδοι περιτομής πέους

 

H περιτομή μπορεί να εκτελεστεί με την κλασσική μέθοδο, καθώς και με νεότερες αναίμακτες μεθόδους, όπως το λέιζερ και η χειρουργική ραδιοκυμάτων (RF)

Κλασσική μέθοδος περιτομής

 

Η περιτομή μπορεί να γίνει:

 

 • Αρχικά με διατομή στο στενωμένο τμήμα ( δακτυλίδι) της ακροποσθίας. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η τελική αφαίρεση της ακροποσθίας
 • Με αφαίρεση μέρους της ακροποσθίας σε ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν τμήμα της. Η συγκεκριμένη λέγεται μερική περιτομή μελλοντικά όμως υπάρχει πιθανότητα υποτροπής
 • Ολική αφαίρεση της ακροποσθίας

Περιτομή με λέιζερ

 

Η διόρθωση της φίμωσης με τη χρήση λέιζερ πραγματοποιείται ανώδυνα εξασφαλίζοντας άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής προσέρχεται στην κλινική και υπό τοπική αναισθησία υποβάλλεται στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος της φίμωσης.

 

Τα πλεονεκτήματα της περιτομής με λέιζερ:

 

 • Το λέιζερ ενεργοποιεί την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης του δερματικού ιστού
 • Δεν αφήνει υπολλείματα ιστού
 • Ελαχιστοποιεί την μετεπαμβατική ουλοποίηση, και προσφέρει άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα
 • Η διάρκεια αποκατάστασης είναι 15 λεπτά και ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι ελάχιστος, καθώς δεν χρειάζεται εισαγωγή
 • Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και αναίμακτη
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Δεν υπάρχει μετεπεμβατικός πόνος

Περιτομή με χειρουργική ραδιοκυμάτων

 

Η χειρουργική ραδιοκυμάτων είναι η χειρουργική διαδικασία με την χρήση προηγμένης Ραδιοκυματικής Τεχνολογίας που εγγυάται το τέλειο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Με την μέθοδο αυτή, η τομή πραγματοποιείται με την σημειακή αύξηση της θερμοκρασίας του κυτταροπλάσματος των κυττάρων στόχων στο ελάχιστο δυνατό σημείο, ώστε να επιτευχθεί η θραύση της κυτταρικής μεμβράνης.

 

ΠΕΡΙΤΟΜΗ-ΜΕ-ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΙΚΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-300x97

Πλεονεκτήματα περιτομής με χειρουργική ραδιοκυμάτων

 

 • Επιτυγχάνουμε την ελεγχόμενη λύση της συνέχειας των ιστών (τομή), με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια
 • Αποφεύγεται η καταστροφή των παρακείμενων ιστών, χάρη στη μηδενική παράπλευρη έκλυση θερμότητας
 • Τη στιγμή της τομής δεν έχουμε απώλεια αίματος, καθώς η αιμόσταση γίνεται με την αποδιοργάνωση του κολλαγόνου και όχι με δημιουργία θρόμβου, όπως σε άλλες μεθόδους
 • Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος επούλωσης. Χάρη στην μέθοδο αυτή δεν υπάρχουν παρακείμενοι κατεστραμμένοι ιστοί, λόγω της απουσίας οιδήματος των χειλών της τομής και έτσι ο χρόνος που χρειάζεται να επουλωθεί η πληγή ελλαττώνεται σημαντικά
 • Επιτυγχάνουμε το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, χάρη στην καλύτερη συνοχή της σύγκλισης του τραύματος και στην απουσία ουλώδους ιστού
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Δεν υπάρχει μετεπεμβατικός πόνος

 

Περιτομή: Τα αναμενόμενα αποτελέσματα

 

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η περιτομή ολοκληρώνεται με επιτυχία σε λίγα λεπτά, χωρίς προβλήματα. Δεν παρουσιάζει πόνο, γενικά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα σχεδόν άμεσα, με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.