Καρκίνος Προστάτη Θεραπεία : Καρκίνος προστάτη Εντοπισμένος

 

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που είναι εντοπισμένος (στάδιο Τ1 – Τ2). Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο ασθενής είναι να μην πανικοβληθεί και να μην αποφασίσει τη θεραπευτική του προσέγγιση κάτω από συναισθήματα άγχους, φόβου ή πανικού. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε με βεβαιότητα για κάθε έναν ασθενή ξεχωριστά, ποια ακριβώς θα είναι η συμπεριφορά του καρκίνου και τι πορεία θα έχει η νόσος του. Όταν όμως ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται σε αρχικά στάδια, υπάρχει αρκετός χρόνος για νηφάλια αναζήτηση και ορθή επιλογή θεραπείας.
Οι θεραπευτικές επιλογές για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

 

  1. Ενεργός παρακολούθηση – Προσεκτική Αναμονή
  2. Χειρουργική (Ριζική Προστατεκτομή)
  3. Ακτινοθεραπεία (Εξωτερική Ακτινοθεραπεία – Βραχυθεραπεία)

Ενεργός Παρακολούθηση

 

Μερικοί προστατικοί καρκίνοι αυξάνονται πιο αργά από ότι άλλοι. Ασθενείς στο αρχικό στάδιο της νόσου μπορεί να επιβιώσουν 10 ή περισσότερα χρόνια χωρίς απολύτως καμμιά θεραπεία, ενώ σε άλλους η εξέλιξη της νόσου να είναι ταχύτερη και πιο σοβαρή. Η ενεργός παρακολούθηση εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς που ο προστατικός καρκίνος διαγνώσθηκε σε πολύ πρώϊμα στάδια και είναι χαμηλής επιθετικότητας- διαφοροποίησης. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγεται ουσιαστικά η αναβολή της όποιας θεραπευτικής αγωγής εωσότου παρατηρηθούν σημεία βιολογικής δραστηριότητας της νόσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς που επέλεξαν αυτόν τον δρόμο δεν κάνουν τίποτα. Αντιθέτως, η ενεργός παρακολούθηση, σύμφωνα και με τον ορισμό της, περιλαμβάνει τακτικό έλεγχο του PSA, δακτυλικές εξετάσεις και επαναληπτικές βιοψίες προστάτου για παρακολούθηση του καρκίνου. Σε περίπτωση που ο καρκίνος φανεί πως μεταβάλλεται εφαρμόζεται άμεσα η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία) με σκοπό την ίαση.

Προσεκτική αναμονή

 

Αναφέρεται σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη, που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, έχοντας έτσι πάρα πολύ μικρές πιθανότητες να πεθάνουν από προστατικό καρκίνο. Αυτοί οι άνδρες παρακολουθούνται τακτικά με δακτυλική εξέταση και μετρήσεις PSA. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εξέλιξη της νόσου, αντί να εφαρμοσθεί θεραπεία με σκοπό την ίαση ξεκινά παρηγορητικός ανδρογονικός αποκλεισμός (φαρμακευτικός ευνουχισμός).

Ριζική προστατεκτομή

 

Είναι η καθιερωμένη θεραπευτική προσέγγιση καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή επέμβαση, και η επιλογή ενός όχι απλά καλού, αλλά εξαιρετικού Ειδικού Χειρουργού Ουρολόγου, με ικανότητα και εμπειρία, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην γενικότερη θεραπεία.

Καρκίνος προστάτη: Θεραπεία με επέμβαση

 

Περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το στάδιο και την διαφοροποίηση του καρκίνου, την αφαίρεσης παρακείμενων λεμφαδένων. Στη συνέχεια η ουρήθρα αναστομώνεται με την ουροδόχο κύστη. Τα νεύρα που ευθύνονται για την στύση του πέους περνούν κατά μήκος του προστάτη αδένα και μπορούν να διατηρηθούν, υπό ορισμένες προϋοποθέσεις, προσφέροντας έτσι περισσότερες πιθανότητες για καλή στυτική λειτουργία μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Το βασικό Πλεονέκτημα:

 

Το κυριότερο πλεονέκτημα της ριζικής προστατεκτομής είναι, πως αφαιρεί όλο τον προστατικό ιστό και παρέχει ακριβείς ιστοπαθολογικές πληροφορίες για την νόσο και την πορεία της σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον προστατικό ιστό.

Μετά την επέμβαση:

 

Μετά την ριζική προστατεκτομή το PSA ελαττώνεται σε πολύ μικρά επίπεδα τιμών, αλλά πρέπει πάντα να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αύξηση του PSA μετά το χειρουργείο αποτελεί ένδειξη για υποτροπή της νόσου και μπορεί να χρειαστεί σε μερικούς ασθενείς συμπληρωματική αντιμετώπιση με ακτινοθεραπεία. Μετά από ριζική προστατεκτομή στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται η υποτροπή της νόσου, η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί:

 

  1. Με ανοιχτή προσπέλαση. Η ανοιχτή μέθοδος περιλαμβάνει ευμεγέθη τομή κάτω από τον ομφαλό.
  2. Με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Τεχνικές που περιλαμβάνουν πολύ μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα για την είσοδο των εργαλείων. Σήμερα η ρομποτική προστατεκτομή τείνει να αντικαταστήσει σε πολλές χώρες την ανοιχτή. Τα διαφορετικά είδη προστατεκτομής είναι επιγραμματικά:

 

  • Da Vinci ρομποτική προστατεκτομή
  • Turis προστατεκτομή
  • Laser προστατεκτομή

 

Ο ειδικός χειρουργός Ουρολόγος θα σας ενημερώσει σχετικά με τις μεθόδους ριζικής προστατεκτομής και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανική μέθοδο για την δική σας περίπτωση.

Ακτινοθεραπεία

 

Ακτινοθεραπεία είναι η εφαρμογή ακτινοβολίας στον προστάτη με στόχο την θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της επίδρασης του καρκίνου στους γειτονικούς ιστούς και όργανα (ουροδόχος κύστη, ουρήθρα και ορθό). Χρησιμοποιείται επίσης και ως μέσο παρηγορητικής θεραπείας στοχεύοντας σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο εκτός του προστάτη π.χ για ανακούφιση από τον πόνο στα οστά λόγω μεταστάσεων.

 

Η εφαρμογή της ακτινοβολίας μπορεί να γίνει με χρήση:

 

  • Εξωτερικής ακτινοβόλησης στοχεύοντας τον προστάτη από έξω (εξωτερική ακτινοθεραπεία)
  • Με την τοποθέτηση ραδιενεργών σφαιριδίων (σπορίων) ή βελονών μέσα στον προστάτη (βραχυθεραπεία)

 

Μετά την ακτινοθεραπεία η πτώση του PSA είναι σταδιακή και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες έως και χρόνια για να φτάσει στην κατώτατη τιμή. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν την υποτροπή του καρκίνου, την στυτική δυσλειτουργία, συμπτώματα από την ουροδόχο κύστη, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα,δυσκολία στην ούρηση, αιματουρία καθώς και συμπτώματα από το ορθό, όπως διάρροια και επιτακτικότητα κενώσεων.

Καρκίνος Προστάτη Θεραπεία :  Μη εντοπισμένος Καρκίνος προστάτη

 

Όταν απευθυνόμαστε σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν από τον προστάτη π.χ στους λεμφαδένες ή τα οστά οι θεραπείες διαφέρουν από αυτές που αναφέραμε έως τώρα.
Οι θεραπευτικές επιλογές για μη εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

  • Ορμονοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία
  • Πειραματικές θεραπείες

Ορμονοθεραπεία

 

Στόχος της ορμονοθεραπείας είναι να σταματήσει την παραγωγή της τεστοστερόνης ή να την εμποδίζει να φτάσει στον προστάτη. Στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, που παράγεται ως επί το πλείστον από τους όρχεις, παίζει σημαντικό ρόλο. Αν σταματήσουμε την παραγωγή της τεστοστερόνης συνήθως ο καρκίνος σμικρύνεται και παραμένει αδρανής για χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.

Τρόποι για να επιτευχθεί η αναστολή της τεστοστερόνης είναι:

 

  • Ορχεκτομή (αφαίρεση των όρχεων)
  • Χρήση φαρμάκων (χάπια και ενέσεις) που αδρανοποιούν φαρμακευτικά τους όρχεις

Το αποτέλεσμα

 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας γίνεται μέσω της παρακολούθησης της πτώσης του PSA, που συνήθως ελαττώνεται πολύ γρήγορα. Η ορμονοθεραπεία δεν αποτελεί θεραπεία με σκοπό την ίαση, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά, αλλά αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου του καρκίνου,που σε μερικούς ασθενείς μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ορμονοθεραπείας μπορούν να παρομοιασθούν με τα συμπτώματα των γυναικών στην εμμηνόπαυση, καθώς ο άνδρας χάνει τις ανδρικές του ορμόνες. `Ετσι παρουσιάζει κόπωση, πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας, ελάττωση της μυικής μάζας, γυναικομαστία, ενώ με τον καιρό παρατηρείται οστεοπόρωση και αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων.

Χημειοθεραπεία

 

Η χημειοθεραπεία δεν δίνεται σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του προστάτη. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε αρρώστους με προχωρημένη νόσο προκειμένου να βοηθήσει στην παράταση της ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζεται με εξωτερική ακτινοβολία στα σημεία των οστών όπου υπάρχει έντονος πόνος, προκειμένου να βοηθήσει στην μείωση του πόνου αυτού. Η χημιοθεραπεία είναι ανεκτή σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία.

Πειραματικές θεραπείες

 

Η κρυοθεραπεία, η τεχνολογία των υψηλής έντασης εστιασμένων υπερήχων (HIFU), είναι κάποιες ανεπτυγμένες μορφές θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία παραμένουν ωστόσο οι κλασσικές θεραπείες για τον εντοπισμένο προστατικό καρκίνο καθώς οι παραπάνω θεραπείες θεωρούνται ακόμη πειραματικές.

Καρκίνος Προστάτη : Ποια θεραπεία να επιλέξω;

 

Στο άκουσμα από το γιατρό μιας διάγνωσης καρκίνου του προστάτη ο ασθενής αγχώνεται και μέσα στο κεφάλι του δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα τα οποία θέλει να υποβάλλει στον γιατρό του. Ερωτήματα σχετικά με την ζωή του, την εξέλιξη της ασθένειας και την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή του. Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη η ύπαρξη διαφορετικών διαθέσιμων θεραπειών προκαλεί μπέρδεμα στον ασθενή. Μερικοί μάλιστα ασθενείς αισθάνονται έκπληξη από το γεγονός ότι τους προσφέρονται διάφορες θεραπευτικές επιλογές και πολλές φορές νιώθουν ανέτοιμοι να λάβουν την τελική τους απόφαση. Η επιλογή ενός Έμπειρου και Εξειδικευμένου Ειδικού Ουρολόγου, κατάλληλα εκπαιδευμένου πρέπει να είναι η πρώτη κίνηση κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια η λεπτομερής συζήτηση μαζί του, η σωστή πληροφόρηση και η απάντηση στα ερωτήματά σας είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε την σημαντική απόφαση, της κατάλληλης για την περίπτωσή σας θεραπευτικής επιλογής. Σε περίπτωση που προχωρήσετε σε χειρουργείο η εμπειρία και η εξειδίκευσή του θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.