Καρκίνος Προστάτη

 

Προκειμένου να κατανοήσουμε ακριβώς τι είναι ο καρκίνος του προστάτη και ποιες οι προτεινόμενες θεραπείες πρέπει κατ’ αρχήν να κατανοήσουμε τι είναι ο προστάτης, πού βρίσκεται και ποιος ο σημαντικός ρόλος που παίζει στην ζωή κάθε άντρα.

 

Τι είναι ο προστάτης;

 

Ο προστάτης είναι ένας μικρός συμπαγής αδένας των ανδρών. Το βάρος του προστάτη είναι περίπου 15gr και έχει σχήμα καρυδιού. Βρίσκεται ανατομικά πίσω από το ηβικό οστό, κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα στο εξωτερικό περιβάλλον από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους.Ο προστάτης από την ηλικία των 40-50 ετών αρχίζει να μεγαλώνει και διογκώνεται υπό την επίδραση της γνωστής αντρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης. Στην ηλικία των 50 ετών το 50% των ανδρών έχουν διογκωμένο υπερτροφικό προστάτη. Στην ηλικία των 80 ετών το ποσοστό αγγίζει το 100%.

 

Ο Προστάτης

Ο ρόλος του προστάτη

 

Ο ρόλος του είναι η έκκριση του προστατικού υγρού το οποίο αποτελεί θρεπτικό συστατικό του σπέρματος. Ο προστάτης περιέχει μερικούς ομαλούς μυς που βοηθούν να αποβάλουν το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Εκκρίνει περίπου τα 0,5 ml του όγκου του εκσπερματίσματος που περιέχει διάφορες ουσίες απαραίτητες για την φυσιολογική λειτουργία του σπέρματος και με τον τρόπο αυτό βοηθά τη διαδικασία της σύλληψης. Δύο μικροί κυστικοί σχηματισμοί, οι σπερματοδόχες κύστεις, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον προστάτη παράγουν άλλα 2ml από το υγρό της εκσπερμάτισης το οποίο διαμέσου μικρών πόρων απεκκρίνεται στην ουρήθρα.

Καρκίνος Προστάτη. Τι είναι;

 

Ο καρκίνος αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία τα φυσιολογικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, για λόγους οι οποίοι δεν είναι απολύτως διευκρινισμένοι. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων έχει ως συνέπεια την δημιουργία όγκου, ο οποίος αρχικά εντοπίζεται μέσα στον προστάτη, εν συνεχεία όμως μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των λεμφαγγείων (μικρά αγγεία κατανεμημένα σε όλο το σώμα που περιέχουν λέμφο) ή αιματογενώς (με την κυκλοφορία του αίματος) σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες. Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται κυρίως στην περιφερική του ζώνη και συνήθως η ανάπτυξή του είναι βραδεία με την πάροδο των ετών. Δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα μέχρι να αναπτυχθεί τοπικά ή να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Σε άνδρες άνω της μέσης ηλικίας είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

 

Καρκίνος Προστάτη

 

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου προστάτη;

 

Καθώς ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται συχνότερα στην εξωτερική ζώνη του αδένα (δηλαδή μακριά από την ουρήθρα), δεν προκαλεί συμπτώματα, εκτός βέβαια αν είναι σε προχωρημένα στάδια. Για τον λόγο αυτό συστήνεται να ελέγχονται οι άνδρες για να ανιχνευθεί ο καρκίνος σε αρχικά στάδια, όπου βέβαια έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η παρουσία συμπτωμάτων από το ουροποιητικό, συνήθως οφείλεται σε συνυπάρχουσα υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) και μπορεί να είναι:

 

  • Δυσκολία – διστακτικότητα έναρξης της ούρησης
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης
  • Αίσθηση αδυναμίας συγκράτησης της ούρησης (επιτακτικότητα)
  • Ελάττωση ακτίνας ούρων
  • Διακεκομμένη ροή – στάγδην αποβολή ούρων
  • Σε προχωρημένες περιπτώσεις που ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, μπορεί να προκαλέσει πόνο στις περιοχές αυτές

Διάγνωση καρκίνου του προστάτη

 

Καθώς η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη η έγκαιρη διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Η πρόληψη βασίζεται σε μία απλή εξέταση αίματος, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.

Προστάτης & PSA

 

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται στο σπέρμα και είναι υπεύθυνη για την ρευστοποίηση του σπερματικού υγρού. Παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη και ανιχνεύεται στο αίμα με απλή εξέταση αίματος. `Οταν τα προστατικά κύτταρα μεταλλαχθούν σε καρκινικά τότε παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα PSA. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη αν και δεν αποτελεί τον τέλειο δείκτη, καθώς μπορεί να αυξηθεί και σε άλλες καταστάσεις πλην του καρκίνου όπως:

  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)
  • Φλεγμονές-ουρολοιμώξεις
  • Προστατίτιδα
  • Τοποθέτηση ουροκαθετήρα

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου προστάτη;

 

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από Ειδικό Ουρολόγο. Τα διαγνωστικά βήματα είναι τα εξής:

 

  • Λήψη του ιστορικού του ασθενούς για προδιαθεσικούς παράγοντες και ύπαρξη συμπτωμάτων.
  • Λήψη αίματος προκειμένου να μετρηθεί η ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.
  • Ακολουθεί η από το ορθό δακτυλική εξέταση του προστάτη, κατά την οποία μέσω της ψηλάφησης ελέγχεται η μορφολογία και σύσταση του αδένα. Καρκίνοι που έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να προκαλούν σκληρία (εξόγκωμα) μπορούν να ψηλαφηθούν. Μία ύποπτη δακτυλική εξέταση ή το αυξημένο PSA μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη.
  • Βιοψία του προστάτη, κατά την οποία γίνεται λήψη προστατικού ιστού για μικροσκοπική, ιστοπαθολογική εξέταση.

 

Διάγνωση Καρκίνου του Προστάτη

 

 

Βιοψία προστάτη

 

Η βιοψία του προστάτη γίνεται με Διορθικό υπερηχογράφημα. Με τη τη χρήση ειδικών υπερήχων με ειδική κεφαλή (διορθική), μια λεπτή βελόνη βιοψίας εισάγεται από τον πρωκτό, υπό τοπική αναισθησία ή υπό καταστολή. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να δούμε τον προστάτη στην οθόνη και να ληφθούν ιστικά τεμάχια (βιοψίες) του προστάτη. Πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότεροι καρκίνοι δεν απεικονίζονται στον υπέρηχο και για το λόγο αυτό λαμβάνονται αρκετές βιοψίες από τον προστάτη, από διάφορες περιοχές του. Η βιοψία του προστάτη δεν προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στον ασθενή.

 

Βιοψία Καρκίνου Προστάτη

 

 

 

 

 

Εντοπισμένος καρκίνος προστάτη: Περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος

 

Σε περίπτωση που η διάγνωση του καρκίνου προστάτη τεκμηριωθεί ενδέχεται, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος ή έχει εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, να υποβληθείτε και σε επιπλέον εξετάσεις, όπως σε αξονική τομογραφία, για έλεγχο των λεμφαδένων και των άλλων οργάνων της κοιλιάς και σε σπινθηρογράφημα οστών για έλεγχο μεταστάσεων στα οστά. Στα πρώτα στάδια της νόσου οι θεραπείες είναι πολλές και η επιλογή της κατάλληλης εξαρτάται από την περίπτωση και ακολουθείται μετά από διεξοδική συζήτηση ασθενούς-γιατρού.

Τα στάδια καρκίνου του προστάτη

 

Δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν είναι η Σταδιοποίηση και η Διαφοροποίηση του προστατικού καρκίνου, παράγοντες που χρησιμεύουν στον καθορισμό της έκτασης και της επιθετικότητας του καρκίνου, ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.

Σταδιοποίηση

 

  • Στάδιο Τ1: Ο καρκίνος είναι πολύ μικρός για να ανιχνευτεί με την δακτυλική εξέταση από το ορθό. Ανευρίσκεται, είτε μετά από διορθική βιοψία, που εκτελείται λόγω αυξημένου PSA, είτε τυχαία στην ιστοπαθολογική εξέταση προστατικού ιστού που έχει εξαιρεθεί διουρηθρικά (διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη,ΤURP) για την εξάλειψη αποφρακτικών συμπτωμάτων στην ούρηση.
  • Στάδιο Τ2: Ο καρκίνος είναι ψηλαφητός κατά την δακτυλική εξέταση, αλλά είναι εντοπισμένος μέσα στον προστάτη.
  • Στάδιο Τ3: Ο καρκίνος επεκτείνεται έξω από τον προστάτη (έχει διασπάσει την κάψα του) και μπορεί να έχει διηθήσει τις σπερματοδόχες κύστεις
  • ΣτάδιοΤ4: Ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε γειτονικά όργανα όπως π.χ ορθό, ουροδόχο κύστη και μύες πυελικού τοιχώματος

Διαφοροποίηση (grade)

 

Τα κύτταρα του καρκίνου φαίνονται διαφορετικά από τα κανονικά κύτταρα. Ο βαθμός διαφοροποίησης υποδηλώνει πόσο επιθετικά είναι τα καρκινικά κύτταρα κατά τον έλεγχό τους στο μικροσκόπιο. Τα χαμηλής βαθμίδας καρκινικά κύτταρα τείνουν να φανούν πολύ παρόμοια με τα κανονικά κύτταρα, ενώ τα υψηλής κακοήθειας καρκινικά κύτταρα έχουν αλλοιωθεί τόσο, που μοιάζουν ελάχιστα με τα κανονικά κύτταρα. Ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια και μπορεί κανείς μέσα στον όγκο να παρατηρήσει διάφορες μορφές ανάπτυξης.

Gleason score

 

Στον προστατικό καρκίνο τα κύτταρα ταξινομούνται με το σύστημα Gleason (Gleason score). Tο άθροισμα των δύο συχνότερα απαντώμενων βαθμών διαφοροποίησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν βαθμούς επιθετικότητας από το 1 έως το 5, αποδίδει το τελικό Gleason score, που κυμαίνεται από 2 έως 10 (το πιο επιθετικό). Το αποτέλεσμα Gleason σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους μπορεί να είναι το ίδιο, αλλά οι επιμέρους βαθμοί να είναι διαφορετικοί. Αυτό σημαίνει πως τα χαρακτηριστικά όγκων είναι διαφορετικά και η αντιμετώπιση της κατάστασης επίσης. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί πως Gleason scores κάτω του 6 δεν είναι τόσο ακριβή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το μικρότερο score που μπορεί να δοθεί σήμερα είναι το 6, σκορ που υποδηλώνει την λιγότερο επιθετική μορφή διαφοροποίησης του καρκίνου.

Εντοπισμένος Καρκίνος προστάτη: Η Θεραπείες

 

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη που είναι εντοπισμένος(στάδιο Τ1 – Τ2). Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο ασθενής είναι να μην πανικοβληθεί και να μην αποφασίσει τη θεραπευτική του προσέγγιση κάτω από συναισθήματα άγχους, φόβου ή πανικού. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε με βεβαιότητα για κάθε έναν ασθενή ξεχωριστά, ποια ακριβώς θα είναι η συμπεριφορά του καρκίνου και τι πορεία θα έχει η νόσος του. Όταν όμως ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται σε αρχικά στάδια, υπάρχει αρκετός χρόνος για νηφάλια αναζήτηση και ορθή επιλογή θεραπείας.
Οι θεραπευτικές επιλογές για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

  1. Ενεργός παρακολούθηση – Προσεκτική Αναμονή
  2. Χειρουργική (Ριζική Προστατεκτομή)
  3. Ακτινοθεραπεία (Εξωτερική Ακτινοθεραπεία – Βραχυθεραπεία)

Ενεργός Παρακολούθηση

 

Μερικοί προστατικοί καρκίνοι αυξάνονται πιο αργά από ότι άλλοι. Ασθενείς στο αρχικό στάδιο της νόσου μπορεί να επιβιώσουν 10 ή περισσότερα χρόνια χωρίς απολύτως καμμιά θεραπεία, ενώ σε άλλους η εξέλιξη της νόσου να είναι ταχύτερη και πιο σοβαρή. Η ενεργός παρακολούθηση εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς που ο προστατικός καρκίνος διαγνώσθηκε σε πολύ πρώϊμα στάδια και είναι χαμηλής επιθετικότητας- διαφοροποίησης. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγεται ουσιαστικά η αναβολή της όποιας θεραπευτικής αγωγής εωσότου παρατηρηθούν σημεία βιολογικής δραστηριότητας της νόσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς που επέλεξαν αυτόν τον δρόμο δεν κάνουν τίποτα. Αντιθέτως, η ενεργός παρακολούθηση, σύμφωνα και με τον ορισμό της, περιλαμβάνει τακτικό έλεγχο του PSA, δακτυλικές εξετάσεις και επαναληπτικές βιοψίες προστάτου για παρακολούθηση του καρκίνου. Σε περίπτωση που ο καρκίνος φανεί πως μεταβάλλεται εφαρμόζεται άμεσα η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία) με σκοπό την ίαση.

Προσεκτική αναμονή

 

Αναφέρεται σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη, που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, έχοντας έτσι πάρα πολύ μικρές πιθανότητες να πεθάνουν από προστατικό καρκίνο. Αυτοί οι άνδρες παρακολουθούνται τακτικά με δακτυλική εξέταση και μετρήσεις PSA. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εξέλιξη της νόσου, αντί να εφαρμοσθεί θεραπεία με σκοπό την ίαση ξεκινά παρηγορητικός ανδρογονικός αποκλεισμός (φαρμακευτικός ευνουχισμός).

Ριζική προστατεκτομή

 

Είναι η καθιερωμένη θεραπευτική προσέγγιση καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή επέμβαση, και η επιλογή ενός όχι απλά καλού, αλλά εξαιρετικού Ειδικού Χειρουργού Ουρολόγου, με ικανότητα και εμπειρία, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος και στην γενικότερη θεραπεία.

Η επέμβαση:

 

Περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το στάδιο και την διαφοροποίηση του καρκίνου, την αφαίρεσης παρακείμενων λεμφαδένων. Στη συνέχεια η ουρήθρα αναστομώνεται με την ουροδόχο κύστη. Τα νεύρα που ευθύνονται για την στύση του πέους περνούν κατά μήκος του προστάτη αδένα και μπορούν να διατηρηθούν, υπό ορισμένες προϋοποθέσεις, προσφέροντας έτσι περισσότερες πιθανότητες για καλή στυτική λειτουργία μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Το βασικό Πλεονέκτημα:

 

Το κυριότερο πλεονέκτημα της ριζικής προστατεκτομής είναι, πως αφαιρεί όλο τον προστατικό ιστό και παρέχει ακριβείς ιστοπαθολογικές πληροφορίες για την νόσο και την πορεία της σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον προστατικό ιστό.

Μετά την επέμβαση:

 

Μετά την ριζική προστατεκτομή το PSA ελαττώνεται σε πολύ μικρά επίπεδα τιμών, αλλά πρέπει πάντα να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αύξηση του PSA μετά το χειρουργείο αποτελεί ένδειξη για υποτροπή της νόσου και μπορεί να χρειαστεί σε μερικούς ασθενείς συμπληρωματική αντιμετώπιση με ακτινοθεραπεία. Μετά από ριζική προστατεκτομή στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται η υποτροπή της νόσου, η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί:

 

  1. Με ανοιχτή προσπέλαση. Η ανοιχτή μέθοδος περιλαμβάνει ευμεγέθη τομή κάτω από τον ομφαλό.
  2. Με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Τεχνικές που περιλαμβάνουν πολύ μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα για την είσοδο των εργαλείων. Σήμερα η ρομποτική προστατεκτομή τείνει να αντικαταστήσει σε πολλές χώρες την ανοιχτή. Τα διαφορετικά είδη προστατεκτομής είναι επιγραμματικά:
  • Da Vinci ρομποτική προστατεκτομή
  • Turis προστατεκτομή
  • Laser προστατεκτομή

 

Ο ειδικός χειρουργός Ουρολόγος θα σας ενημερώσει σχετικά με τις μεθόδους ριζικής προστατεκτομής και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανική μέθοδο για την δική σας περίπτωση.

Ακτινοθεραπεία

 

Ακτινοθεραπεία είναι η εφαρμογή ακτινοβολίας στον προστάτη με στόχο την θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της επίδρασης του καρκίνου στους γειτονικούς ιστούς και όργανα (ουροδόχος κύστη, ουρήθρα και ορθό). Χρησιμοποιείται επίσης και ως μέσο παρηγορητικής θεραπείας στοχεύοντας σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο εκτός του προστάτη π.χ για ανακούφιση από τον πόνο στα οστά λόγω μεταστάσεων.

 

Η εφαρμογή της ακτινοβολίας μπορεί να γίνει με χρήση:

 

  • Εξωτερικής ακτινοβόλησης στοχεύοντας τον προστάτη από έξω (εξωτερική ακτινοθεραπεία)
  • Με την τοποθέτηση ραδιενεργών σφαιριδίων (σπορίων) ή βελονών μέσα στον προστάτη (βραχυθεραπεία)

Μετά την ακτινοθεραπεία η πτώση του PSA είναι σταδιακή και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες έως και χρόνια για να φτάσει στην κατώτατη τιμή. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν την υποτροπή του καρκίνου, την στυτική δυσλειτουργία, συμπτώματα από την ουροδόχο κύστη, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα,δυσκολία στην ούρηση, αιματουρία καθώς και συμπτώματα από το ορθό, όπως διάρροια και επιτακτικότητα κενώσεων.

Μη εντοπισμένος Καρκίνος προστάτη: Η Θεραπείες

 

Όταν απευθυνόμαστε σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν από τον προστάτη π.χ στους λεμφαδένες ή τα οστά οι θεραπείες διαφέρουν από αυτές που αναφέραμε έως τώρα.
Οι θεραπευτικές επιλογές για μη εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

  • Ορμονοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία
  • Πειραματικές θεραπείες

Ορμονοθεραπεία

 

Στόχος της ορμονοθεραπείας είναι να σταματήσει την παραγωγή της τεστοστερόνης ή να την εμποδίζει να φτάσει στον προστάτη. Στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, που παράγεται ως επί το πλείστον από τους όρχεις, παίζει σημαντικό ρόλο. Αν σταματήσουμε την παραγωγή της τεστοστερόνης συνήθως ο καρκίνος σμικρύνεται και παραμένει αδρανής για χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια.

Τρόποι για να επιτευχθεί η αναστολή της τεστοστερόνης είναι:

 

  • Ορχεκτομή (αφαίρεση των όρχεων)
  • Χρήση φαρμάκων (χάπια και ενέσεις) που αδρανοποιούν φαρμακευτικά τους όρχεις

Το αποτέλεσμα

 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας γίνεται μέσω της παρακολούθησης της πτώσης του PSA, που συνήθως ελαττώνεται πολύ γρήγορα. Η ορμονοθεραπεία δεν αποτελεί θεραπεία με σκοπό την ίαση, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά, αλλά αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου του καρκίνου,που σε μερικούς ασθενείς μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ορμονοθεραπείας μπορούν να παρομοιασθούν με τα συμπτώματα των γυναικών στην εμμηνόπαυση, καθώς ο άνδρας χάνει τις ανδρικές του ορμόνες. `Ετσι παρουσιάζει κόπωση, πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας, ελάττωση της μυικής μάζας, γυναικομαστία, ενώ με τον καιρό παρατηρείται οστεοπόρωση και αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων.

Χημειοθεραπεία

 

Η χημειοθεραπεία δεν δίνεται σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του προστάτη. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε αρρώστους με προχωρημένη νόσο προκειμένου να βοηθήσει στην παράταση της ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζεται με εξωτερική ακτινοβολία στα σημεία των οστών όπου υπάρχει έντονος πόνος, προκειμένου να βοηθήσει στην μείωση του πόνου αυτού. Η χημιοθεραπεία είναι ανεκτή σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία.

Πειραματικές θεραπείες

 

Η κρυοθεραπεία, η τεχνολογία των υψηλής έντασης εστιασμένων υπερήχων (HIFU), είναι κάποιες ανεπτυγμένες μορφές θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία παραμένουν ωστόσο οι κλασσικές θεραπείες για τον εντοπισμένο προστατικό καρκίνο καθώς οι παραπάνω θεραπείες θεωρούνται ακόμη πειραματικές.

Ποια θεραπεία να επιλέξω;

 

Στο άκουσμα από το γιατρό μιας διάγνωσης καρκίνου του προστάτη ο ασθενής αγχώνεται και μέσα στο κεφάλι του δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα τα οποία θέλει να υποβάλλει στον γιατρό του. Ερωτήματα σχετικά με την ζωή του, την εξέλιξη της ασθένειας και την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή του. Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη η ύπαρξη διαφορετικών διαθέσιμων θεραπειών προκαλεί μπέρδεμα στον ασθενή. Μερικοί μάλιστα ασθενείς αισθάνονται έκπληξη από το γεγονός ότι τους προσφέρονται διάφορες θεραπευτικές επιλογές και πολλές φορές νιώθουν ανέτοιμοι να λάβουν την τελική τους απόφαση. Η επιλογή ενός Έμπειρου και Εξειδικευμένου Ειδικού Ουρολόγου, κατάλληλα εκπαιδευμένου πρέπει να είναι η πρώτη κίνηση κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια η λεπτομερής συζήτηση μαζί του, η σωστή πληροφόρηση και η απάντηση στα ερωτήματά σας είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε την σημαντική απόφαση, της κατάλληλης για την περίπτωσή σας θεραπευτικής επιλογής. Σε περίπτωση που προχωρήσετε σε χειρουργείο η εμπειρία και η εξειδίκευσή του θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.