Da Vinci Ρομποτική Προστατεκτομή

Σε περίπτωση που ο ουρολόγος σας προτείνει τη χειρουργική θεραπεία του προστατικού σας καρκίνου μπορείτε να επιλέξετε τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που ονομάζεται da Vinci προστατεκτομή, εφαρμόζεται μόνο από Εξειδικευμένους Χειρουργούς Ουρολόγους και σημειώνει αποδεδειγμένα μεγάλη επιτυχία σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Γιατί να κάνω ρομποτική ριζική προστατεκτομή (da Vinci);

Ρομποτική Προστατεκτομή Da Vinci

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή διενεργείται πάνω από μια δεκαετία παγκοσμίως και τα πλεονεκτήματά της έχουν τεκμηριωθεί σε πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και από την ευρεία υιοθέτησή της ως χειρουργική τεχνική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ποσοστό άνω του 80% στις ΗΠΑ η ριζική προστατεκτομή εκτελείται ρομποτικά. Η μέθοδος αυτή αποτελείται από ένα υψηλής τεχνολογίας χειρουργικό σύστημα, με ειδικούς βραχίονες που βοηθά τον χειρουργό να βλέπει ζωτικά ανατομικά σημεία πιο καθαρά και να πραγματοποιεί τη χειρουργική επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια. Για τους ασθενείς, η προστατεκτομή με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοικτή. Τα πλεονεκτήματα αυτά παρατίθενται παρακάτω αναλυτικά

Η Ρομποτική Προστατεκτομή & ο Χειρουργός σας

Αρχικά πρέπει να διευκρινήσουμε ότι η δεν χειρουργεί το ρομπότ. Ο χειρουργός είναι αυτός που χειρουργεί και το ρομπότ υπακούει στις εντολές διευκολύνοντας, χάρη στην υψηλή τεχνολογική κατασκευή του, τη χειρουργική διαδικασία. Το ρομπότ είναι δηλαδή ένα εργαλείο το οποίο κατευθύνεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό, προσφέροντάς του πολλαπλάσιες τεχνικές δυνατότητες κατά την διάρκεια μίας πολύπλοκης επέμβασης προστατεκτομής. Η διενέργεια μιας ρομποτικής επέμβασης ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά λεπτομερής απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση και εξειδίκευση σε κέντρα τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα για ρομποτικές επεμβάσεις.

Προστατεκτομή. Το Ρομπότ διευκολύνει τον χειρουργό

Ρομποτικό σύστημα da Vinci

Το σύστημα da Vinci (Intuitive Surgical, Sunnyvale, CA, USA) είναι ένα ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας. Tο 1997 έλαβε άδεια από τον FDA (Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ) και έως σήμερα αποτελεί το πιο εξελιγμένο διαθέσιμο ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Το ρομπότ αποτελείται από 2 τμήματα και μεταφέρει τις κινήσεις από το χέρι του χειρουργού, με απόλυτη ακρίβεια στα μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία που βρίσκονται μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

Το ρομπότ αποτελείται από:

 1. Την κονσόλα τηλεχειρισμού, όπου υπάρχουν τα χειριστήρια, τα ποδοστήρια ελέγχου και το σύστημα τρισδιάστατης εικόνας (ειδική οθόνη – διόπτρα)
 2. Το κυρίως σώμα με 3 ή 4 ρομποτικούς βραχίονες στους οποίους προσαρμόζονται ειδικά ρομποτικά εργαλεία

Ρομποτικοί βραχίονες

Η ρομποτική κάμερα και τα εργαλεία εισάγονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω ειδικών οπών. Ο χειρουργός μέσω του ειδικού συστήματος οθόνης – διόπτρας, της ειδικής ρομποτικής κάμερας και με την χρήση των χειριστήριων και ποδοστήριων, μετακινεί τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία εντός της σωματικής κοιλότητας, μέσω των ρομποτικών βραχιόνων, με εξαιρετικά ελεγχόμενη και κίνηση ακριβείας.

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Προστατεκτομής Da Vinci

Tα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτική πλατφόρμα da Vinci στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι:

robotiki_davinci

 • Ακριβέστερη και λεπτομερέστερη παρασκευή των ανατομικών δομών με αποτέλεσμα ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των παρακείμενων ιστών, των περιφερειακών οργάνων και κυρίως των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη στυτική λειτουργία και την ούρηση. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται ο καρκίνος και εξασφαλίζεται καλύτερη εγκράτεια και στυτική – σεξουαλική λειτουργία μετεγχειρητικώς.
 • Εξαλείφεται η πιθανότητα αιμορραγιών και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάγγισης
 • Δεν δημιουργούνται μεγάλες τομές και επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ελαττώνεται το χειρουργικό stress για τον ασθενή, καθώς το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα επιβαρύνεται ελάχιστα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.
 • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετεγχειρητικού πόνου και επιτυγχάνεται μικρότερη χρήση αναλγητικών κατά την μετεγχειρητική περίοδο
 • Ο χρόνος νοσηλείας είναι μικρότερος και η έξοδος από το νοσοκομείο ταχύτερη (την επόμενη μέρα κατά κανόνα ο ασθενής πηγαίνει σπίτι)
 • Επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα π.χ. φλεγμονή, κήλη
 • Ρομποτική Προστατεκτομή Da Vinci VS Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Ρομποτική χειρουργική Vs Λαπαροσκοπική χειρουργική

Το σύστημα daVinci σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική χειρουργική υπερέχει, καθώς έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Με την λαπαροσκοπική τεχνική βλέπουμε δισδιάστατα. Αντίθετα με την ρομποτική χειρουργική έχουμε τρισδιάστατη αντίληψη του χώρου. Χάρη στην 3 d απεικόνιση και την υψηλής ευκρίνειας (1080p) μεγέθυνση (10-15 φορές) ο γιατρός βλέπει πεντακάθαρη ζουμαρισμένη τριασδιάστατη εικόνα του προστάτη, μπορεί να «εισχωρήσει καλύτερα» στο χειρουργικό πεδίο και να χειρουργήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιδεξιότητα.
 • Η χρήση ρομποτικών εργαλείων τεχνολογίας EndoWrist® προσφέρει εξάλειψη τρόμου χεριών και κίνηση εργαλείων με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από το ανθρώπινο χέρι του χειρουργού, με επακόλουθο την εκτέλεση χειρισμών με μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια.
 • Μεγαλύτερη εργονομία και άνεση του χειρουργού. Κατά την λαπαροσκοπική επέμβση ο χειρουργός στέκεται ώρες επάνω από τον ασθενή σε άβολη και κουραστική θέση. Κατά την ρομποτική προστατεκτομή ο χρειρουργός εκτελεί την επέμβαση καθισμένος στην κονσόλα του συστήματος, χρησιμοποιώντας με ευκολία και άνεση τα ειδικά χειριστήρια ως προέκταση του δικού του χεριού, γεγονός που επηρεάζει θετικά την έκβαση του χειρουργείου.
 • Reviewed 23-5-2015