Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)

 

Η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος, ούτε εξελίσσεται σε καρκίνο. Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη με την πάροδο της ηλικίας.

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη;

 

Το μέγεθος όμως της υπερπλασίας προστάτη, όπως επίσης και η βαρύτητα των συμπτωμάτων, ποικίλει ευρέως. Η πιο σημαντική παράμετρος της ΚΥΠ και των συμπτωμάτων που αυτή προκαλεί είναι το κατά πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα αυτά. Πολλοί άνδρες παρουσιάζουν ήπια ενοχλήματα και έτσι δεν χρήζουν θεραπείας.

Υπερπλασία Προστάτη : Συμπτώματα

 

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι η προοδευτική αύξηση (υπερπλασία) της κεντρικής ζώνης του προστάτη που συμπιέζει την ουρήθρα και εμποδίζει την έξοδο των ούρων, προκαλώντας έτσι συμπτώματα. Τα συμπτώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες :

Ερεθιστικά  όπως:

 

  • Συχνουρία
  • Επιτακτικότητα ( έντονη και ξαφνική αίσθηση για ούρηση η οποία δεν μπορεί να αναχαιτιστεί και μπορεί να οδηγεί και σε απώλεια ούρων)
  • Νυκτουρία

Αποφρακτικά όπως:

 

  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
  • Μικρή ακτίνα ούρων
  • Διακοπτόμενη ούρηση
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Εκροή μικρής ποσότητας ούρων στο τέλος της ούρησης

 

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκτιμηθούν χρησιμοποιώντας το Διεθνές Ερωτηματολόγιο Συμπτωμάτων από το κατώτερο Ουροποιητικό  ( IPSS score).

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Διάγνωση- Εξετάσεις

 

Όλοι οι άντρες λόγω της επίδρασης των ανδρικών ορμονών ( τεστοστερόνη) παρουσιάζουν διόγκωση του προστατη αδένα.

 

Το 40% αυτών εμφανίζουν διαταραχές ούρησης και το 40% περίπου θα χρειαστούν κάποιας μορφής θεραπευτική παρέμβαση.

 

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού ( προστατίτιδα ), τα στενώματα της ουρήθρας, η λιθίαση του ουροποιητικού και η άτονη κύστη

Οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι :

 

  1. Γενική ούρων – Καλλιέργεια ούρων
  2. Υπερηχογράφημα νεφρών κύστεως προστατη προ και μετα ούρησηςγια την μέτρηση του υπολλειματος ούρων
  3. PSA για τον αποκλεισμό καρκίνου του προστατη
  4. Ουροροομέτρηση
  5. Δακτυλική εξέταση

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Θεραπευτικές Επιλογές

 

Για τους άντρες στους οποίους η συμπτωματολογία είναι έντονη επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτική θεραπεία

 

Αρχικά η χρήση φαρμάκων βελτιώνει θεαματικά τόσο τα υποκειμενικά συμπτώματα όσο και τις κλινικές παραμέτρους εκτίμησης της ποιότητας της ούρησης. Υπάρχουν δύο κατηγορίες φαρμάκων :

 

  • Α- αναστολείς : προκαλούν διαστολή στο επίπεδο της προστατικής ουρήθρας, δρώντας σε ειδικούς υποδοχείς και διευκολύνουν την ούρηση
  • Αναστολείς της α- αναγωγάσης : εμποδίζουν τη δράση των τεστοστερόνης μέσα στα προστατικά αδένια, προκαλώντας μείωση του μεγέθους του προστάτη, η οποία μπορεί να φτάσει το 25%. Έχουν προστατευτικό ρόλο μια και φαίνεται οτι μειώνουν σε χρόνια χρήση την πιθανότητα επίσχεσης ούρων και την πθανότητα ο ασθενής να οδηγηθεί σε επέμβαση. Επίσης μειώνουν την τιμή του PSA στο μισό.

Χειρουργική θεραπεία

 

Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις με τις οποίες αφαιρείται το υπερπλαστικό τμήμα του προστάτη το οποίο στραγγαλίζει την ουρήθρα και εμποδίζει την λειτουργία της κύστης και την έξοδο των ούρων.
Η ευρέως χρησιμοποιούμενη χειρουργική θεραπεία είναι η διουρηθρική προστατεκτομή κατά την οποία διαμέσου της ουρήθρας ( ενδοσκοπικά-χωρίς τομή) γίνεται η σταδιακή αφαιρεση σε κομμάτια του προστατικού αδενώματος.

 

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Χειρουργική Θεραπεία

 

Πότε η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη χρειάζεται χειρουργική θεραπεία;

 

Συχνά κάποια συμπτώματα που επιμένουν αποτελούν ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

 

  • Λιθίαση ουροδόχου κύστεως
  • Υποτροπιάζουσα αιματουρία
  • Νεφρική ανεπάρκεια λόγω υδρονέφρωσης
  • Εμμένουσα επίσχεση ούρων (αδυναμία αποβολής ούρων από την κύστη)
  • Εκκολπώματα ουροδόχου κύστεως
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Υπόλειμμα ούρων (δεν υπάρχει σαφές όριο υπολλείματος)
  • Επιδείνωση συμπτωμάτων παρά την λήψη φαρμακευτικής αγωγής

 

Διουρηθρική Προστατεκτομή

 

Η πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση για Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη είναι η διουρηθρική προστατεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή ένα ειδικό εργαλείο εισάγεται χωρίς τομή, ενδοσκοπικά, δια της ουρήθρας και αφαιρείται ο προστάτης.

TURIs Προστατεκτομή

 

Η μέθοδος TURis είναι για την χειρουργική ομάδα μας κάτι που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια και διαθέτουμε εμπειρία πολλών ετών, καθώς είμασταν από τους πρώτους έλληνες ουρολόγους που καθιέρωσαν την μέθοδο της πλασμο-εξάχνωσης στην καθημερινή τους κλινική πράξη.

Εναλλακτικές χειρουργικές επιλογές

 

  • Η Λέιζερ διουρηθρική προστατεκτομή, η οποία έμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα και εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • Η ανοικτή προστατεκτομή (όχι ριζική). Σε αυτή την περίπτωση η αφαίρεση του υπερτροφικού τμήματος του προστάτη γίνεται με τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

 

Προσοχή: η ΚΥΠ αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια αύξησης του PSA μεταξύ 4 και 10. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να την διαφοροδιαγνώσουμε από τον καρκίνο του προστάτη με βιοψία.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Πρόληψη- Check up

 

Ο ασθενής με υπετροφία του προστάτη θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικό περιοδικό έλεγχο ανά 6μήνες – 1 έτος με εξετάσεις που περιλαμβάνουν του υπερηχογράφημα προ και μετά ούρησης και ουροομετρία.

 

Υπερπλασία & PSA

 

Θα πρέπει να παρακολουθείτε το PSA ανά χρονικά διαστήματα που θα σας ορίσει ο θεράπων ουρολόγος σας, καθώς το ότι υποβληθήκατε σε διουρηθρική προστατεκτομή δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελέγχεστε για καρκίνο του προστάτη.